Moštování Lázně Bělohrad a Radim
Název
Moštování Lázně Bělohrad a Radim
Popis
Moštovny i palírny čekají na příděl, jablek je jako šafránu
Jičínsko – Zahrádkářské moštovny v Lázních Bělohradě a Radimi již začaly zpracovávat letošní skromnou úrodu.
Zatím co v Radimi stály vloni na moštování dlouhé fronty, nyní si čerstvě vylisovanou šťávu odvezete takřka na počkání. „Jablek je podstatně méně. Vloni jsme za směnu vylisovali 3 až 4 tisíc litrů jablečné šťávy, nyní je to 1 500 litrů,“ postěžoval si šéf radimské moštovny Jaromír Šimek.Poukazuje i na nevalnou kvalitu plodů, poškozených od krup. Kvůli malému zájmu o službu zde počítají s tím, že zkrátí dobu moštování z pěti na čtyři víkendy. „Lisujeme jen v sobotu, jablíček je podstatně méně, takže na zákazníky spíš čekáme a máme plno starostí, aby bylo obsazeno. Za dvacet let takhle špatný rok nepamatuji,“ posteskl si vedoucí bělohradské moštárny Ladislav Woloszuk.Obě zmíněné moštovny používají podobný hydraulický lis, systém organizace a provozu je ale odlišný. V prvně jmenované tříčlenná obsluha nejprve zváží ovoce, za příplatek ho případně omyje, pak nadrtí a vylisuje.
V Radimi musí mít zájemci již ovoce omyté, nasypou ho na dopravní pás a odeberou si vylisovaný mošt v odměrném kanystru. Platí zde 3,50 korun za litr, v Bělohradě 3,60 korun za kilogram zpracovaného ovoce. Sem se zákazníci musí na lisování dopředu telefonicky objednat.„Lidé nahlásí například sto kilogramů a ve skutečnosti přivezou padesát. V úrodném roku je situace opačná“ říká Pavel Haman.
KATASTROFA V PÁLENICÍCH
O moc lépe na tom nejsou ani pálenice. Češovská je letos na desetině produkce loňského roku. „Je to katastrofa, zpracovali jsme trochu jablek, hrušek, téměř žádné švestky, Provoz zachraňují lidé z hor, kteří si k nám přivážejí zkapalnit úrodu,“ nalévá nám čistého vína provozovatelka Iva Labaštová.Protože provoz palírny má jako vedlejší pracovní činnost zatím nezoufá, propad tržeb bude prý řešit až v prosinci.Doufá totiž, že lidé s jablky dorazí ještě ke konci roku.
Za loňský rok zde celkem zpracovali 150 tun višní, třešní, hrušek, jablek i švestek. Letos zatím 1,5 tuny.
Pěstitel má dvě možnosti, jak využít zdejších služeb: buď přiveze jakékoli množství zralého ovoce bez známek plísně a hniloby a nebo hotový kvas.
Na výrobu 1 litru 50% destilátu je potřeba:
14 – 15 kg třešní, 10 – 14 kg jablek či švestek, 15 – 17 kg hrušek a 9 – 11 kg hroznového vína. (kov,jš)
Zdroj: https://jicinsky.denik.cz/zpravy_region/mostovny-i-palirny-cekaji-na-pridel-jablek-je-jako-safranu-20171012.html
Období
Statistiky
- 18 fotek
- 0 se líbí
Nastavení
Fotoknihy z vašich fotek
Vyberte si z předchystaných knih pro Vás nebo vytvořte zcela novou.
Pexeso z vašich fotek
Stačí vybrat jen 32 fotek. Ostatní za Vás uděláme my.